Het opstarten van een onderneming kan best een lastige klus zijn, net als het uiteindelijke runnen van het bedrijf. Je krijgt te maken met vraagstukken en regelingen die vaak ver buiten je vakgebied liggen.
Ondernemen is een vak apart
Je kunt ondernemers heel grofweg in twee groepen onderverdelen. Allereerst heb je de mensen die een bepaald beroep willen uitoefenen waar het ondernemerschap nu eenmaal een bijkomstigheid is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kunstenaars of andere zelfstandige beroepen. Het was niet per se hun droom om ondernemer te worden en een succesvol, groeiend bedrijf te runnen. Ze zijn vaak ondernemer geworden omdat dit voor hen de fijnste manier van werken oplevert of omdat freelancen in hun beroepsgroep nu eenmaal de norm lijkt te zijn.
Daar tegenover staat de groep mensen die vooral ondernemer willen zijn. Hen maakt het niet altijd wat uit om wat voor soort onderneming het in dat geval gaat, het ondernemen an sich is wat hen aantrekt.
Val je in de categorie ‘ondernemer tegen wil en dank’, dan wil je waarschijnlijk vooral met je beroep bezig zijn, en niet met alles wat het ondernemerschap met zich meebrengt. Ben je meer een ondernemer in hart en nieren, dan is je beroep vooral het runnen van een bedrijf, en zal je waarschijnlijk meer interesse hebben in alle zaken die dat met zich meebrengt.
Vraag hulp als je iets niet kan (of wil)
Zeker als het gaat om financiën en administratie kunnen veel ondernemers wel wat hulp gebruiken. Het is ook helemaal niet raar om hiervoor een partij in te schaken die hier hun werk van hebben gemaakt. Zij zijn vaak veel beter op de hoogte van alle rechten en plichten die je als ondernemer hebt en hoe je dit in de praktijk vorm kunt geven. Ook al ben je een ondernemer in hart en nieren, en heb je genoeg interesse in de materie, kan het goed zijn om je te laten adviseren als het om geld gaat. Een goede eigenschap van ondernemers is namelijk dat zij altijd in kansen denken en de zaken graag positief inschatten. Dat is handig, als je er geen vertrouwen in hebt kan het runnen van een bedrijf aardig lastig worden, maar kan ook tegen je werken; schat je je financiële positie te rooskleurig in, dan kan dat grote problemen veroorzaken.
Om al dit soort zaken in goede banen te leiden is bijvoorbeeld een accountant een goed startpunt. Veel accountants zijn aangesloten bij Fiscount, een samenwerkingsverband van dienstverleners in deze branche. Via Fiscount hebben zij een grote kennisbank tot hun beschikking, net als veel conceptovereenkomsten. Een rekening courant overeenkomst kunnen zij dus gemakkelijk voor je regelen, terwijl je dit zelf veel tijd en uitzoekwerk zou kosten. Dat scheelt je veel tijd, die je weer in het runnen van je bedrijf kan steken.
|