AT webdesign
Image default
Zakelijke dienstverlening

Ontslag op staande voet

Het komt helaas wel eens voor dat een werknemer op staande voet wordt ontslagen door de werkgever. De werkgever heeft vaak het idee dat hij geen andere keuze heeft doordat de werknemer in het verleden al wat op zijn kerfstok had voordat hij in dienst trad. Ook kan het zijn dat het gedrag van de werknemer zo dusdanig is dat de werkgever het dienstverband direct wil beëindigen. Vaak gaat het dan om situaties als diefstal, onder invloed aan het werk, fraude of het verzwijgen van informatie dat relevant is voor de uitvoering van de functie. Toch is het handig om voor een ontslag op staande voet als werkgever eerst juridische informatie in te winnen. Iemand onrechtmatig op staande voet ontslaan kan namelijk grote financiële gevolgen hebben voor de werkgever. De kans is groot dat een werknemer na ontslag een rechtszaak aanspant en dat ontslag wordt teruggedraaid.

Het kost ten eerste al veel geld wanneer een werknemer een rechtszaak aanspant vanwege het ontslag en je als werkgever verweer wil voeren. Wanneer de zaak door de werkgever verloren wordt en de werknemer in zijn gelijk wordt gesteld, kan het zijn dat de werkgever voor een vergoeding moet opdraaien. Ook loondoorbetaling en transitievergoeding kunnen hier aan te pas komen, wat al met al kan oplopen tot duizenden euro’s.

In de praktijk gaat dit nog redelijk vaak mis. Vaak komt uit de rechtspraak naar voren dat rechters te reden en de manier van het ontslag op staande voet te streng vinden en oordelen dat dit geen stand kan houden.

Vaak gaan accountants over de cijfers binnen het bedrijf. Het is daarom goed om hierin altijd de juiste keuzes te maken, zodat het bedrijf zoveel mogelijk een gezonde liquiditeit behoudt. Voor meer informatie is het handig om dit in te winnen bij accountant adviseur van bijvoorbeeld wea accountants.

http://weanaaldwijk.nl