AT webdesign
Image default
Electronica en Computers

Windows, MacOS of Chrome OS?

Het besturingssysteem (OS), of eenvoudiger gezegd de software die op een computer draait, bepaalt hoe een laptop wordt gebruikt. Mensen die Apple-producten zoals de iPhone en Apple TV gebruiken, zijn waarschijnlijk beter af met een computer met het besturingssysteem macOS. Anderen houden het liever bij Windows, vooral degenen die dat al hun hele leven gebruiken. En het Chrome OS van Google kan aantrekkelijk zijn voor wie iets eenvoudigs en simpel wil gebruiken. Hier volgt een lijst van de verschillende computerbesturingssystemen en een uitleg van hun belangrijkste verschillen.

Windows

Hoewel Microsoft Windows veruit het meest gebruikte computerbesturingssysteem is, betekent dat niet noodzakelijk dat het het beste is. Het wijdverbreide gebruik is te danken aan meer dan alleen het feit dat Microsoft het in licentie geeft aan andere bedrijven die hun eigen computers willen bouwen en dat het zeer krachtig is. Windows 11 is de meest recente versie, en Microsoft brengt regelmatig updates uit.

Hoewel andere besturingssystemen een respectabele selectie van apps hebben, zullen gamers die serieus met hun games bezig zijn voor Windows kiezen vanwege de exclusieve bibliotheken op clientgebaseerde diensten zoals Steam, Origin en de Epic Games Store. Hoewel sommigen de gebruikersinterface van Windows niet zo eenvoudig vinden als die van macOS van Apple, is hij over het algemeen toch eenvoudig te gebruiken. Als u Windows eerder hebt gebruikt, zou u er gemakkelijk doorheen moeten kunnen navigeren. Zo niet, dan zou het geen grote uitdaging moeten zijn om het besturingssysteem te begrijpen. Veiligheid is het laatste, maar zeker niet het minste. Hoewel Windows lange tijd werd beschouwd als het minst veilige besturingssysteem, gaat het steeds beter, vooral omdat Microsoft Windows zo vaak bijwerkt.

macOS

Hoewel macOS van Apple ook erg populair is, zal de populariteit ervan misschien nooit die van Windows evenaren, omdat, zoals we al hebben gezegd, Apple derden geen licentie geeft om macOS te gebruiken. Tenzij iemand een illegale hack heeft uitgevoerd om het macOS-besturingssysteem op andere apparaten te laten werken, vindt u het macOS-besturingssysteem dus alleen op apparaten van Apple.

Het gebruik van een MacBook heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere laptops. Om te beginnen is macOS iets gemakkelijker te gebruiken dan Windows, en het integreert naadloos met andere Apple producten zoals de iPhone en iPad. Met de meest recente versie, macOS Catalina, kunt u bijvoorbeeld uw iPad gebruiken als tweede (of derde) scherm voor uw Mac, waardoor u tenminste één reden hebt om die oude tablet die in de la van uw nachtkastje is opgeborgen, af te stoffen. Natuurlijk kleven er nadelen aan die mate van bruikbaarheid. Om te beginnen heeft macOS een veel kleiner aanbod aan games dan een Windows-computer. Bovendien ondersteunen Macs momenteel geen touchscreens, dus als u dat belangrijk vindt, zult u een andere optie moeten kiezen.

Chrome OS

Chrome OS, het besturingssysteem van Google welke te vinden is in Chromebooks, heeft een paar eigen voordelen (en ook een paar nadelen). Omdat het voornamelijk webgebaseerd is, onderscheidt het zich van de andere besturingssystemen op deze lijst. Dat wil zeggen dat u een internetverbinding moet hebben om veel functies van Chrome OS te kunnen gebruiken. Gelukkig heeft Google daar het afgelopen jaar verandering in gebracht.

Aangezien Google Chrome OS regelmatig bijwerkt met nieuwe functies en beveiligings- en stabiliteitsverbeteringen, zal het waarschijnlijk steeds beter gaan. Ondanks deze nadelen is Chrome OS nog steeds een van de meest gebruiksvriendelijke besturingssystemen die beschikbaar zijn, en de meeste “apps” zijn web launchers. Daardoor heeft Chrome OS weinig vermogen nodig om goed te functioneren. Bovendien is het goedkoop in licentie te geven en staat het open voor externe fabrikanten, dus er zijn verschillende Chrome OS-apparaten beschikbaar.