AT webdesign
Image default
Hobby en vrije tijd

Zelf bier brouwen als hobby

Heerlijk, een ijskoud biertje op het terras in de zomer, maar heb je je wel eens afgevraagd hoe het is om zelf bier te brouwen. Ben je ook zo benieuwd hoe jouw eerste biertje smaakt?

Zelf bier brouwen

Er gaat niets boven het genot van eigen gemaakt bier. Het is een trots gevoel, de eerste slok kan je maar één keer ervaren. Het is een bepaalde passie en respect voor het drankje wat je al jaren drinkt. Het leuke is, iedereen kan bier brouwen. Of je nu wil experimenteren, leren of proeven, het is allemaal mogelijk. Het geeft je bovendien eindeloos veel opties om creatief bezig te zijn met het proces. Als je graag gezelschap om je heen hebt zijn er online heel veel community te vinden waar mensen hun favoriete brouwsels delen en ze met elkaar de passie beleven. Alhoewel je bier brouwen zo complex kunt maken als je zelf wilt, is het starten erg eenvoudig.

Het proces

Zoals al gezegd is zelf bier brouwen niet moeilijk, echter in de praktijk vergt het vaak nog wel wat vakmanschap. Gelukkig zijn er genoeg starterspakketten te vinden online met de nodige instructies. Zelf experimenteren kan zeker ook, dit duurt alleen wat langer. Bier is gemaakt van water, gist, hop en gist. Niet ongezond op zich, er zitten bijvoorbeeld veel eiwitten en vezels in. Hieronder zie je in korte stappen ongeveer het proces.

Om de smaak van het bier te bepalen wordt er als eerste stap gemout. Dit houdt in dat het gerst geschikt moet worden voor het bier en op hoge temperatuur moet ontkiemen. Zodra de gerst in ontkiemd worden de graankorrels gedroogd. Hoe hoger de temperatuur van het drogen is, des te donkerder het mout. Dit bepaalt dus de kleur van het bier.

Hierna worden de mout en warm water met elkaar gemengd. De enzymen worden weer actief en het gaat ´leven´. Uiteindelijk filtert de brouwer de gerst, en de vloeistof die overblijft heet ´wort´. Dit proces heet Maischen.

De wort gaat in de bouwketel en wordt aan de kook gebracht. Hierbij wordt hop toegevoegd voor de extra aroma´s. Na het koken wordt het zo snel mogelijk gekoeld.

Tijdens de gisting wordt bier vergist op twee mogelijke manieren. Bovengisting en ondergisting. Tijdens de gisting zet de gist de aanwezige suikers om in alcohol en koolzuur.

Na het brouwproces duurt het enkele dagen voor je het kan drinken. Dit heet rijpen. Kortom, een paar dagen wachten en je vrienden zullen echt onder de indruk zijn van jouw nieuwe vaardigheid!