AT webdesign
Image default
Mode en Kleding

Het succes van Birckenstock

Toen Birkenstock voor het eerst in de modewereld kwam, waren ze niet echt het item van je traditionele fashionista. Ze waren het soort ding dat je zou verwachten van een hippie met een trustfonds dat doet alsof hij in opstand komt tegen zijn rijkdom om te dragen. Degenen die tot de mode-elite behoorden, zouden eerder op blote voeten zijn gegaan dan dat ze er zelfs maar aan dachten om hun voeten in een paar te steken.

Hoe de tijden zijn veranderd, want nu zijn Birkenstock’s overgegaan van een fashion don’t naar een fashion-do, en in sommige kringen worden ze beschouwd als een luxe must-have. Hoe is een stuk schoeisel dat ooit werd geassocieerd met hippies en jonge college liberalen veranderd in een modebehoefte? Eerst verscheen Birkenstock’s in de modetijdschriften, en vanaf dat moment begonnen ze de aandacht te trekken van fashionista’s die zouden zweren bij welk merk ze ook zagen in de topmodetijdschriften.

Daarna begon Birkenstock’s te verschijnen in de topklasse warenhuizen zoals Bloomingdale’s en Nordstrom. Maar het echte hoogtepunt van Birkenstock’s als modebedrijf was in 2013, toen Céline een model de baan op stuurde met een paar met bont beklede Birkenstock-stijl schoenen. Hoewel niet iedereen 1000 dollar voor Céline’s paar bij de hand had, werd de Birkenstock een must have.

Het was een van die zeldzame momenten waarop een high-fashion bedrijf zich daadwerkelijk liet inspireren door wat ooit als onfris werd beschouwd en er geschiedenis van maakte. Het modeblad Vogue verwees zelfs naar Birkenstock’s als “sexy”. Andrea Rosso, de creatieve directeur van Diesel’s merklicentie heeft gezegd, wat Birkenstock’s zo populair heeft gemaakt, is “modemensen die van Birkenstock profiteren en het modieus maken.”

Hoewel, de waarheid is, dat Birkenstock’s waarschijnlijk gewoon een trend is. In tegenstelling tot andere schoentrends, zoals bijvoorbeeld Vans, die in het midden tot laat in de mode raakten als een skateschoen, maar al snel modieus werden met bedrijven die ze in verschillende stijlen en samenwerkingen doen, is er maar zoveel dat je met een Birkenstock kunt doen. Vans hebben een blijvende kracht omdat je er iets anders mee kunt blijven doen.

Hoewel, er zijn mensen die geloven dat Birkenstock’s blijvende kracht hebben. Manolo Blahnik, het schoenicoon achter het populaire label, werd in de Wall Street Journal geciteerd: “Je moet natuurlijk onberispelijke voeten hebben en een mooie pedicure. Buiten dat zie ik geen reden om ze niet te dragen.” Het mag dan wel Birkenstock’s moment zijn, maar voor nu zijn de rubber-kurk-mengzool open teen sandalen hier te blijven.