AT webdesign
Image default
Aanbiedingen

De geschiedenis van de bouwkunde

Bouw- en infrabedrijven hebben een belangrijk aandeel in het woon- en leefklimaat in Nederland. Bouwbedrijven zijn samen al goed voor zo’n 70 miljard aan productiewaarde. In het eerste kwartaal van 2022 zijn alleen al 225 320 opgeteld, maar dit getal zal ongetwijfeld stijgen. De voornaamste trend in de bouwsector is het duurzaam bouwen. Door de strenge milieuregels waaraan veel bouwbedrijven zich aan moeten voldoen zal dit soort verbouwen steeds vaker voorkomen in de bouw. Duurzaam bouwen is niet de enige trend in het bouwland. Trends als spuitgieterij HSV-tmp, en ook circulair bouwen zal zijn intrede gaan maken. Circulair bouwen zorgt ervoor dat bouwbedrijven proberen om hun energie en milieuvoetafdruk verkleinen. Dit is mogelijk via het hergebruiken van gerecyclede bouwmateriaal. Bij beide methodes staat dus het minimaliseren van koolstofemissies centraal. Ben je nu nieuwsgierig hoe het verleden van de bouwkunde eruitzag lees dan snel verder.

De prehistorie 

In de prehistorie zien we dat men toentertijd dicht bij de natuur woonden. Plekken zoals grotten en holen zorgde voor bescherming. Naarmate de tijd vordert zien we dat er meer wordt gebouwd. Zo worden hutten bijvoorbeeld in bomen of zelfs op palen gebouwd. Bij het maken van deze hutten wordt er onder andere gebruik gemaakt van hout, plaggen, mest en zwerfstenen. Er werden in de prehistorie niet alleen hutten gebouwd, ook werden er tenten gebouwd. Deze tenten werden van dierenhuiden gemaakt. In tegenstelling tot de hutten, die vaak werden gebouwd op plekken waar veel voedsel vindbaar was, zijn tenten vaak op plekken waar er beperkt voedsel te vinden is. Wanneer deze voedselbronnen namelijk waren uitgeput, konden de holbewoners gemakkelijk hun tenten pakken en verhuizen naar een ander gebied met voedsel.

Eind 19e eeuw

Vooruit spoelend naar einde 19e eeuw waarin staal en gewapend beton werden ontdekt. Waren deze twee grondstoffen een belangrijke ontwikkeling in de geschiedenis van de bouwkunde. Dit kwam doordat voorheen die bouwvormen die als voorheen als onmogelijk werden beschouwd, nu toch mogelijk waren. Het verschil tussen normaal beton en gewapend beton zit hem namelijk in de draagkracht. Normaal beton heeft namelijk te weinig trekkracht. Daarentegen, is bewapend beton beter bestand tegen een constructie die die het voorwerp uit elkaar willen trekken. Ook nieuwe materialen zoals ijzer, staal en glas maakten serres en bruggen mogelijk.

 

https://www.hsv-tmp.nl/