AT webdesign
Image default
Media

Handig voor de overheid en voor privégebruik; kadastrale kaarten

Als je gaat bouwen of verbouwen of een andere vorm van klussen kan het wel eens van pas komen dat je weet waar precies de grens van jouw perceel of kavel ligt. Als je gebruik maakt van een kadasterkaart met maten kan je deze grenzen precies zien. Dit is namelijk een kaart die informatie bevat over de grenzen, verhoudingen en nog andere informatie wat betreft een bepaald stuk grond. Handig dus als je meer wilt weten over hoe dit bij jouw huis zit.  

 

Waar komen de kaarten vandaan? 

De kadastrale kaarten zijn voor het eerst in Nederland in de zeventiende eeuw gebruikt. De kaarten met maten erop waren niet alleen handig voor de landeigenaren, maar ook voor de overheid. Ze konden met de maten kaarten namelijk bepalen hoeveel belasting de landeigenaren aan het rijk moesten betalen. Hoe groter het stuk land, des te meer belasting de landeigenaar betalen moest. Deze overzichtelijke kaarten van percelen en de indeling van kavels sloeg al snel aan bij andere landen om ons heen. Na de buurlanden volgden de andere Europese landen, waarna de kaarten over bij de hele wereld werden gebruikt. Deze kaarten zijn zo handig, dat ze nog steeds worden gebruikt.  

 

Hoe worden kadastrale kaarten nu gebruikt? 

De kaarten worden nu niet meer gebruikt bij het belasting innen en heffen. De kadastrale kaarten worden wel nog steeds gebruikt om de grenzen van percelen aan te geven. Dit is dan ook het meest voorkomende doel van de kaarten. De grenzen van deze percelen worden door gemeenten vastgesteld en in een register opgeslagen. Als je hier toegang tot wilt kan je deze gegevens aanvragen. De gemeente zal deze gegevens dan voor jou verzamelen en in een rapport binden. Dit wordt dan naar de aanvrager opgestuurd. Dit rapport is het bewijs van de grenzen van de kavel of het perceel dat je hebt aangevraagd.  

 

Kadastrale kaarten in een online database 

Tegenwoordig worden de kadastrale niet alleen meer in een fysiek archief opgeslagen, maar ook online. Dit maakt dat je dus toegang hebt tot digitale kadastrale kaarten, waardoor je gemakkelijk de maatvoering perceel kan bekijken. Mensen hebben door de online database gemakkelijker toegang tot deze kaarten. Naast de toegang is ook een voordeel van de database met kaarten dat ze gemakkelijker geupdate kunnen worden. Als er iets verandert wat betreft de verhoudingen van bepaalde percelen, dan is dit online zo aangepast, zonder dat er een geheel nieuwe kadastrale kaart gemaakt moet worden. Het toevoegen van nieuwe informatie is dus ook veel makkelijker bij digitale maten kaarten.  

 

 

https://kadastralekaart.com/producten/kadastrale-kaart-met-maatvoering