AT webdesign
Image default
Industrie

Wat is het verschil tussen een draadboom en een kabelassemblage?

Draadbomen of kabelassemblages, beide standaardtermen in de kabel- en draad industrie, gebruikt om allerlei elektrische apparaten van stroom te voorzien. Degene die ze gebruiken zijn vaak elektriciens, elektriciteit distributeurs en fabrikanten. Een draadboom of kabelassemblage, ze lijken op elkaar maar ze verschillen ook in zekere mate. Benieuwd naar de verschillen? Lees dan verder. 

 

Een groep kabels bij elkaar

Het heeft allerlei benamingen. Van een draadboom, bedradingsbundel tot een bedradingsasseblage of kabelassemblage. Maar het verwijst in principe naar hetzelfde, namelijk een groep samengevoegde elektrische kabels of draden die signalen of elektriciteit overbrengen. 

De kabels zijn verbonden met behulp van duurzaam materiaal. Het materiaal bestaat meestal uit: vinyl, rubber, isolatietape, flexibele leidingen, geëxtrudeerd koord, of een combinatie van deze stoffen. Maar ook al verwijzen deze termen naar eenzelfde iets, toch zit er verschil tussen een draadboom en een kabel assemblage.

 

Wat is kabelassemblage?

Kabelassemblages of ook wel kabelbomen zijn kabels speciaal op maat gemaakt. De kenmerken van een kabel assemblage is dat ze stijf en duurzaam zijn, meer structuur hebben en afhankelijk van het materiaal het beste passen buitenhuis. Je voegt een groep draden of kabels samen tot één geheel, met als resultaat een kabelassemblage. Dit product heeft als doel om de kracht verschillende kabels te brengen, terwijl ze worden georganiseerd in een gemakkelijk te installeren pakket, dat ook makkelijk te vervangen of onderhouden is. 

Gewoonlijk gaat een kabel assemblage in een paneel of poort en maakt het verbinding met de eenheid op de stroombron staat aangesloten. Vanaf dat punt dienen de draden hun functie, dus duwen ze vormen van communicatie of elektriciteit door de kabels.

Kabelassemblages zorgen ervoor dat schade aan kabels of draden wordt voorkomen door ze bij elkaar te houden en daardoor fysieke schade van bijv. trillingen wordt vermeden. Daarnaast bieden ze ook bescherming tegen problemen zoals olie, vuil of water. En daarnaast wordt de slijtage van de draden door bijv. machines beperkt door de sterke omhulsing van het materiaal om de kabels heen. 

 

Wat zijn draadbomen?

Draadbomen verschillen van kabelassemblages, doordat ze anders zijn opgebouwd. Draadbomen worden namelijk ontworpen aan de hand van zowel elektrische als geometrische vereisten. Daarna wordt er een diagram verstrekt voor de voorbereiding van de montage en assemblage. Met behulp van een speciale draadsnijmachine worden de kabels op de gewenste lengte gebracht. Of ze worden ook wel eens bedrukt of gestript door een speciale machine. 

Verschillen tussen kabelassemblage en draadbomen:

De belangrijkste verschillen tussen een kabel assemblage en een draadboom liggen bij de structuur en functie. 

  1. Bij een kabel assemblage worden de kabel gedragen door één dikke draad. Alhoewel elke draad een losse functie heeft, ziet het product er wel uit als één geheel.  

    Een draadboom daarentegen, is alleen maar een groep van afzonderlijke draden. Je kunt elke draad binnen de draadboom los zien. Als voordeel komt daarbij dat alle interne componenten op eenvoudige wijze kunnen worden uitgesplitst en in alle richtingen worden geleid. 

  1. Een draadboom is duurzamer en is daarnaast het best voor gebruik binnenshuis. Het omhulsel die op de kabel assemblage zit, is ontworpen voor duurzaamheid en tegen spannings, terwijl het omhulsel van een draadboom normaliter van electroband of plastiek wordt gemaakt dat niet voor zonlicht, natte omstandigheden of andere dergelijke milieufactoren. 

 

PCB service.

https://www.confed.eu/