AT webdesign
Image default
Woning en Tuin

Het behandelen van eikenhout

Voordat u een houtolie kiest om uw eiken tafel te behandelen, moet u ook op de hoogte zijn van de eigenschappen van deze behandeling. Een laagje olie accentueert het contrast en doet het oppervlak krachtiger lijken. Door dit contrast worden de nerven en de structuur van het hout vakkundig in scène gezet. Bovendien krijgt het oppervlak een zijdeachtig glanzend uitzicht. Daarnaast dringt de olie in het hout en zorgt voor zijn impregnerende beschermende functie van binnenuit. Vernis daarentegen wordt op het oppervlak aangebracht en hardt daar uit. Er valt dus veel te zeggen voor met houtolie behandelde oppervlakken, hoewel ze van tijd tot tijd moeten worden ververst.

Kan ik ook spijsolie gebruiken?
Eetbare oliën zijn van nature zachte oliën. Ze zijn niet giftig en meestal huidvriendelijk. Het idee om dergelijke eetbare oliën te gebruiken voor de oppervlaktebehandeling van massief houten meubelen ligt dan ook voor de hand. Deze oliesoorten hebben echter een doorslaggevend nadeel – zij harden niet uit. Het oppervlak blijft licht vochtig en begint op een gegeven moment onaangenaam te ruiken. Zuivere houtoliën zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik op massief houten producten. Zij beschermen het hout, voelen goed aan en zijn, afhankelijk van het gekozen product, min of meer filmvormend.

Ons advies: gebruik alleen speciale houtoliën voor uw massief houten meubelen!

Hoe olie je eik?
Om uw eiken tafel te oliën heeft u natuurlijk een houtolie nodig. Daarnaast zijn een schuurmachine en schuurpapier ook handig. Handschoenen en een gezichtsmasker zijn ook essentieel.

Als het uw eerste oliebeurt is, moet u de houtolie royaal aanbrengen en ongeveer 20 minuten laten intrekken. Na deze tijd moet u de overtollige olie verwijderen met een katoenen doek. Wij raden aan de eerste laag olie een nacht te laten drogen. Schuur ten slotte het oppervlak met de hand met fijn schuurpapier (korrel 320) en olie het opnieuw in. Wanneer u de tweede laag olie aanbrengt, zorg er dan voor dat u slechts een zeer kleine hoeveelheid houtolie aanbrengt.

https://www.tafels99.nl/