AT webdesign
Image default
Internet

De module van een led scherm

Een led scherm is vaak opgebouwd uit een aantal kabinetten en een kabinet is weer opgebouwd  uit een aantal modules. Voor voorbeelden kun u naar de showroom van Leddisplayexpert. Als voor beeld zal ik een cabinet nemen van 100 x100 cm. Hier zitten dan aan de voorkant modules van 250 x 250 mm. Er zitten dan dus 16 modules aan de voorkant van het cabinet gemonteerd. De montage kan op een verschillende manier. Meestal zitten ze geschroefd. Dit kan zowel indoor als outdoor. Outdoor wordt er dan wel een rubberen pakking tussen geschroefd om het waterdicht te houden. Daarnaast zijn er constructies om het kabinet zo te maken dat de service aan de voorkant van het kabinet kan plaatsvinden. Meestal zitten er deuren aan de achterkant maar als het scherm tegen de gevel hangt kan dit niet en daarvoor is deze oplossing  gemaakt. Dit kan op 2 manieren. Outdoor is dat een schuifconstructie aan de achterkant van de module. Door een klein gaatje aan de voorkant kan me een inbussleutel steken waardoor de schuiven aan de achterkant kunnen worden gedraaid en de module loskomt. Indoor worden er dan vaak magneten gebruikt. Dit is de meest makkelijke optie.

PCB Bord led scherm

De module is meestal een PCB bord met hard kunststof zwarte vierkante plaat aan de achterkant ter bescherming. Aan de voorkant zitten de LED’s op de PCB gesoldeerd. Vaak worden deze gemonteerd door een speciale machine. Vervolgens gaat de hele PCB in een soldeerbad zodat alle soldeer smelt en de LED’s aan de PCB vast komen te zitten.

Aan de achterkant van de PCB komen de drivers te zitten. Deze sturen de LED’s aan. Ook worden hier de contacten voor de voedingskabels gemonteerd en de contacten voor de data kabels. Meestal is dit een ingangspunt voor de data en een uitganspunt zodat modules kunnen worden door gelust.

Uiteindelijk wordt er aan de voorkant dan nog een masker geplaatst om de LED’s in de toekomst tijdens het gebruik te beschermen tegen impact van buiten. Modules die gemaakt zijn voor buitengebruik dienen ook nog waterdicht te worden gemaakt. Dit doen ze door een lijm aan de voorkant over de modules te spuiten. 

Tegenwoordig zie je zelfs modules die flexibel zijn. Het principe is het zelfde alleen is de PCB hier dus flexibel. Deze led modules zijn wel een stuk vatbaarder voor storingen.