AT webdesign
Image default
Business / Agriculture and Forestry

Stimulerend of afleidend?

Of je nou via de radio, de televisie, je telefoon of tijdens een optreden naar luistert. Iedereen luistert muziek, elke dag, overal. We kunne niet meer zonder onze lievelingsmuziek, vooral niet wanneer we moeten wachten, in de auto of tijdens een lange trein reis. Het liefste zouden we de hele dag door alleen maar muziek willen luisteren, dat is op zich best te verklaren. Je kan je afscheiden door muziek, maar het kan je ook afleiden van bijvoorbeeld vervelende situaties. Het eerste wat je bijvoorbeeld doet als je in de auto zit, of in de trein is een muziekje aanzetten. Typisch maar herkenbaar waarschijnlijk voor iedereen. Het is heerlijk om lekker naar muziek te luisteren alleen al voor de beat maar ook vaak voor de teksten.

Vaak vinden we het niet zo fijn als er een stilte ontstaat, niet thuis, in de auto, wanneer je alleen bent of wanneer je op je werk bezig bent. Daarom zetten we vaak een muziekje aan, en in de meeste gevallen geen probleem. Echter op het werk zijn de meningen verdeeld over het luisteren van muziek tijdens de werktijd. Voor de een schiet de productiviteit omhoog en de ander is juist sneller afgeleid. Uit vele onderzoeken is echter wel gebleken dat wanneer je muziek aan het luisteren bent en tegelijkertijd je moet concentreren op bijvoorbeeld je werk. Dat je toch sneller afgeleid bent. Je hersenen zijn eigenlijk aan het multitasking, je bent namelijk toch gefocust op je werk maar anderzijds luister je wel naar de muziek. Onbewust gaan je hersenen zich toch op de muziek concentreren wat dus eigenlijk niet de bedoeling is.

Muziek kan echter wel zorgen voor een verandering van positiviteit. Door het afstemmen van de afspeellijst kan je in de juiste stemming komen om te zorgen dat je wel muziek luistert en ook zeer gefocust bent. Wat alleen het nadeel is is dat je gemakkelijk andere muziek wil op zetten tussendoor. En dit vergt aardig wat van je tijd. Daarom is het handig dat wanneer je toch muziek wil luisteren tijdens het werken je een internet radio aanzet. Het radio luisteren zorgt ervoor dat je niet tussentijds andere nummers wil op zetten, want dat kan gewoon weg niet, en je heb toch het profijt van de concentratie die je nodig hebt.

http://radioguide.fm