AT webdesign
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat heb je nodig om optimaal te kunnen jagen?

Ben jij zeer geïnteresseerd in jagen en wil je dit wel is proberen? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden en om optimaal te kunnen jagen op je prooi. Deze blog verteld je alles over de voorwaarden waar je aan moet voldoen, de spullen die je nodig hebt en waar je op moet letten bij het jagen op wild.

Belangrijke voorwaarden

Om te legaal te kunnen jagen in Nederland moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ten eerste heb je een jachtakte nodig. Een jachtakte betekent eigenlijk een jachtvergunning en is 1 jaar geldig. Hierbij moet je lid zijn van een Wildbeheereenheid en dus een lokale vereniging voor jagers in de regio. Ook heb je een jachtdiploma nodig om aan de slag te kunnen. Als je dit hebt gedaan moet je ook een wapenvergunning en een plek hebben om het jachtgeweer goed en veilig op te bergen. Voor het jachtgeweer is het belangrijk dat je een wapenkluis aanschaft.

Er zijn nog andere voorwaarden waar je aan moet voldoen om aan de slag te kunnen. Zo kan je namelijk maar op bepaalde dieren jagen in bepaalde periodes. Er zijn bepaalde wildsoorten waar je op mag jagen, denk hierbij aan Wilde eenden, hazen, fazanten, houtduiven en konijnen. Als je meer wilt weten over welke periode welke diersoort geschoten mag worden is het belangrijk om een kijkje te nemen op de pagina van Wet natuurbescherming. Hier staat ook aangegeven welke dieren overlast en schade veroorzaken en welke dieren beschermd zijn. Zo weet u goed waar u op mag jagen.

Welke jachtmiddelen mag je gebruiken

Er zijn een aantal jachtartikelen die je mag gebruiken voor de jacht. Naast de jachtgeweren mag je bijvoorbeeld lokvogels, lokeenden, eendenkooien, vangnetten en honden gebruiken. Je mag alleen geen lange honden gebruiken wordt gezegd. Een voorbeeld hiervan zijn windhonden.

Jachtartikelen om het jagen makkelijker te maken

Er zijn bepaalde regels en voorwaarden, maar je kan ook bepaalde jachtartikelen krijgen die het jagen makkelijker maken. Je hebt verschillende soorten methodes om te jagen en daar heb je ook bepaalde producten voor. Zo kan je denken aan lokvogels voor de lokjacht. Deze soort jacht betekent dat je op één plek blijft wachten en de dieren naar je toe lokt. Dit gebeurt vooral bij het jagen op houtduiven.

Voor de aanzichtjacht is het goed om jezelf comfortabel te maken op een hoge plek. De aanzichtjacht houdt in dat je op een hoge plek afwacht tot wild langs komt lopen. Het is daar handig om warme kleding voor aan te trekken en om bijvoorbeeld een jachtstoel aan te schaffen. Een jachtstoel is driepotig en makkelijk mee ten nemen.

Voor de drukjacht is het belangrijk om spullen mee te nemen voor de hond. De hond is een essentieel onderdeel om de dieren te laten bewegen om zo het schieten voor jou makkelijker te maken. Voorbeelden van hondenproducten zijn hondenfluitjes, halsbanden met verlichting en een hondendeken.

Voor de koude weersomstandigheden is het handig om thermokleding aan te schaffen. Deze kleding kan je makkelijk plaatsen onder de camouflagekleding en bieden je de warmte die je nodig hebt.