AT webdesign
Image default
Business / Agriculture and Forestry

Korstvissen

Het is nog met vroeg met nog geen 6 uur op de klok. Er hangt een mysterieuze mist over het water. De eerste zonnestralen lichten de mist op, wat het plaatje helemaal afmaakt. Wat jammer dat de niet- vissers onder ons deze mooie Hollandse plaatsjes vaak compleet missen. Gelukkig ben ik wel visser!

 

Deze ochtend staat het vissen met de korst en brokken op enkele karpers op het programma. De eerste uren van de dag zijn vaak effectieve momenten om de vis te spotten en te verleiden om aan de oppervlakte te azen. Maar ook de laatste uren van de dag zijn vaak goed. Midden op de dag, in de volle zon is het vaak hard doorzoeken naar vis die aan de oppervlakte wil azen. Deze momenten besteed ik liever aan andere hobby’s, zoals er op uit met het gezin.

 

De visdag starten we met het voorzichtig aanvoeren van enkele kleine kommen van het water en langs een enkele overhangende boom. Dan is het wachten op een strategische plek om te zien waar de karper wil azen. Pas na een half uur lijkt het eerste leven aan de oppervlakte zichtbaar. Voorzichtige golfen duiden er op dat er een karper de kattenbrokken aan het testen is. Dit gedrag heb ik eerder meegemaakt, want in deze recreatievijver ben ik zeker niet de enige die vist. Nu is het wachten om de karper voldoende vertrouwen te geven dat azen veilig is. Na bijna 10 minuten lijkt een 2e en 3e karper ook het aas gevonden te hebben. Dit is het moment waarop ik heb gewacht. Langzaam loop ik langs de kant. Met een kleine omweg kom ik bij de opgevallen boom, om te voorkomen dat m’n schaduw over het water glijdt. Nu met een onderhands worpje met de karperhengel gooi ik de 2 kattenbrokken vlak naast de plek waar nog verschillende andere brokken drijven. Nog geen 30 seconden later komt er een karper net onder de oppervlakte cruisen en pakt net 2 brokjes links van het haakaas. Met hart in de keel wacht ik of de grijze kop verder naar het haakaas draait. Helaas zakt de karper weer het diepe in. 

 

Even sta ik te balen, maar voor ik het door heb loopt de lijn strak, begint de karpermolen te tikken en ben ik in gevecht met de eerste karper van de ochtend. Snel loop ik enkele tientallen meters van de boom af om te voorkomen dat de karper niet de takken in schiet, en ook belangrijk, voorkom dat de mogelijk andere karpers niet worden afgeschrikt. Enkele nieuwe golven bij de boom laten weten dat er nog karpers doorazen op de brokken. Na 5 minuten is de eerste karper van de ochtend een feit. Na een 5e vis op 3 stekken staat de zon te hoog aan de hemel om nog serieus meer vis te verwachten. Het is klaar. Om 11:30u ben ik thuis als ik enkele buurjongens nu pas hun visspullen zie pakken. Hopelijk hebben ze net zoveel geluk als ik deze ochtend, al geef ik ze niet veel kans gezien het weer. Wellicht toch vanavond laat eens proberen….

 

https://www.sportvisgigant.nl/