AT webdesign
Image default
Business / Agriculture and Forestry

Onderhoud aan het kozijn

Elk onderdeel van huis heel wel eens onderhoud nodig. Dit kan zo makkelijk zijn als een keertje grondige alle hoeken en gaten stofzuigen of overal een doekje langs halen. Ook je kozijnen hebben wel eens een schoonmaak nodig, maar het is ook wel eens goed om een snelle inspectie en controle te geven aan de kozijnen. Her zijn een paar onderdelen waarop je de kozijnen op kan controleren.

 

Check voor een lek

Voor ramen met dubbel glas kan het wel eens voorkomen dat er een lek in komt te zitten, dit kan je zien aan vocht dat tussen de beiden glasplaten komt te zitten. Het dubbel glas kan niet gerepareerd worden maar moet compleet vervangen worden. Een lek kan komen door o.a. ouderdom (ouder dan tien jaar), een fout van de fabrikant of de glaszetter, ook is het mogelijk dat het door slecht onderhoud niet meer goed is.

 

De hendels en sleutels

Kijk goed of de ramen goed kopen kunnen en dat de sleutels allemaal nog aanwezig zijn. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de hendel een beetje piept en kraakt, deze kan relatief makkelijk vervangen en kan ook simpel zelf worden gedaan.

 

Verrot hout

Het hout verrot het snelste in de hoeken en de liggende onderdelen van het kozijn, deze krijgt het meeste water te voorduren en zullen dus ook sneller gaan rotten en/of schimmelen. Houtrot kan ontstaan door een klemmend raam, een naad die open staat, scherpe randen aan het kozijn, spijkers en schroeven die niet goed zitten of verfwerk wat niet helemaal meer up to date is. Houtrot kan je het best voorkomen door af en toe een nieuwe verflaag toe te brengen en het vaak te controleren, waardoor je het voor kan zijn.

 

De kans bestaat dat het hele kozijn vervangen moet worden, een kozijn op maat bestellen is dan een goede keuze. Je wilt namelijk niet dat er grote problemen worden veroorzaakt door een oude kozijn en reparatie is het meestal niet waard of is zelfs niet mogelijk. Controleer je kozijnen goed, dan kunnen ze langer mee en heb je er langer plezier van.

https://directeenkozijn.nl/