AT webdesign
Image default
Kinderen

Technisch speelgoed

Sommige kinderen tonen op jonge leeftijd al een affectie met allerlei soorten technische vaardigheden, waaronder het spelen met technisch speelgoed, het zelf bouwen en knutselen van allerlei projecten, en het uit elkaar halen van alledaagse voorwerpen (soms op een brute wijze, tot groot ongenoegen van veel ouders). Speciaal technisch speelgoed kan voor deze kinderen vaak ontzettend veel vermaak opleveren, terwijl het tegelijkertijd ook erg leerzaam is. Daarnaast is het goed voor de ontwikkeling van kinderen, doordat ze abstract leren denken en hun fijne motoriek vaak op de proef wordt gesteld.

Soorten technisch speelgoed

Technisch speelgoed bestaat in alle soorten en maten die men kan bedenken. Zo zijn er bepaalde LEGO-sets die mechanische en elektrische uitdagingen kunnen bieden, zijn er speciale bouwpakketten voor allerhande (werkende) vliegtuigjes en autootjes, en zijn er nog veel meer opties. Wat al deze producten samenbrengt is het feit dat kinderen hierdoor leren op een andere manier naar hun speelgoed te kijken: het gaat dan niet meer om een voorwerp waarmee ze spelen, maar vooral om het proces dat gebruikt wordt om het allemaal in elkaar te zetten en werkend te maken.

Voor wie?

Dan rijst natuurlijk de vraag: welke kinderen vinden het nou echt leuk om hun eigen speelgoed in elkaar te zetten? Het antwoord zal waarschijnlijker uitgebreider zijn dan je in gedachten hebt. Het is namelijk niet alleen leuk voor kinderen die technisch aangelegd zijn, en bijvoorbeeld al graag helpen met klussen of dergelijke zaken. Het kan ook juist geschikt zijn voor kinderen die nog nooit zulke interesse hebben getoond. Kinderen zijn namelijk ontzettend nieuwsgierig, en zullen dus bijna alles wel leuk vinden. Daardoor kan het zo zijn dat juist dit soort speelgoed een bepaalde interesse in ze losmaakt, die ze zelf verder kunnen ontdekken. Op deze manier kan dit speelgoed ontzettend bijdragen aan de ontwikkeling van een kind.