AT webdesign
Image default
Business / Agriculture and Forestry

Verhogen van de rundvlees productie

Er zijn een aantal belangrijke maatregelen die getroffen moeten worden om de rundvlees productie te verhogen:

1. Het Rundvee ras – ​​Kies een ras dat het best bekend staat om zijn vleeskwaliteit. Er zijn letterlijk honderden vleesvee rassen, elk produceert een andere kwaliteit van vleesproducten. Sommige van de rassen die bekend zijn om de  vleeskwaliteit, zijn Angus, Shorthorn, Wagyu en Hereford.

2. Productiesysteem – Er zijn verschillende vleesproductiesystemen die door vleesveehouders worden gebruikt. Deze systemen,  zijn in principe gecategoriseerd op basis van de levensfase. Boeren kunnen zich richten op een enkel systeem of een combinatie,  afhankelijk van de initiële doelen.

a. Het koekalf systeem – Focust op de productie en verkoop van kalveren uit een kudde vleesvee.

b. Seed Stock System – maakt gebruik van kunstmatige inseminatie om stieren en vaarzen te produceren.

c. Stocker System – Aankoop van gespeende lichtgewicht kalveren van een producent van vleesvee en dan de kalveren kweken tot ze een bepaald gewicht bereiken, klaar om te verkopen.

d. Voedingssysteem – Focust op het voeden om koeien te produceren die klaar zijn voor de markt.

3. Faciliteiten –  Vee vereist geen geavanceerde behuizingen; een stal is voldoende.  Zolang de stal bescherming biedt tegen harde winden en andere slechte weersomstandigheden, is het goed. Er moet echter op worden gewezen dat elke koe voldoende droge ruimte moet bezitten.

a. Omrastering – Hekken langs de grens van de weilanden zijn belangrijk voor de beweging van het vee.  Er zijn eigenlijk standaarden voor het bouwen van hekken voor veeteelt; Het zou verstandig zijn om deze normen te raadplegen.

b. Hantering – Een ander essentieel voor het opvangen van rundvee voor rundvlees is de bouw van behandelingsfaciliteiten. Deze voorzieningen zorgen voor veiligheid voor zowel de dieren als de verzorgers / boeren. Hanteringsfaciliteiten kunnen helpen bij het sorteren, vaccineren, laden, fokken en kweken/ of andere veeteeltprocedures. Hanteringsfaciliteiten kunnen zo eenvoudig zijn als een pen met een steeg die naar een poort leidt om de beweging van koeien te vergemakkelijken en te organiseren.

4.) Voeding – Voeding is een van de grootste uitgaven, dat bijna 70% van de productiekosten vertegenwoordigt. Aanvullend voederen van korrels en andere speciale voedingen garandeert kwalitatief hoogwaardig vlees.

Elk mengvoer moet ruwvoer (hooi of kuilvoer), korrels en mineralen bevatten. Het aantal korrels in de rantsoen wordt dan geleidelijk over een aantal dagen verhoogd. Het percentage graan kan m de 2 dagen met 5% worden verhoogd. Vaak wordt het graan niveau verhoogt tot ongeveer 40 of 50% van het rantsoen en houdt het op een bepaald niveau voor een paar weken. Verhoog vervolgens de korrel opnieuw tot 70 of 80%.

Het is belangrijk om het vee nauwlettend te observeren, wanneer het graanniveau verhoogd is. Als er sprake is van spijsverteringsproblemen, moet het graanniveau verminderd worden. Zwaar getroffen vee moet alleen naar een apart gebied worden gebracht en alleen ruwvoer krijgen.

Krachtvoer

Er zijn twee groepen krachtvoer te onderscheiden volgens de samenstelling van hun voedingsstoffen: koolhydraat en eiwit. Koolhydratenrijk voer bevat granen (zoals haver, gerst en maïs), die rijk zijn aan zetmeel en suiker; gemalen bijproducten (zemelen, graan stekken, meelstof); en gedroogde bijproducten van suikerbieten en zetmeelproductie.

De eiwit geconcentreerde voedingsmiddelen bevatten peulgewassen (zoals erwten, bonen, soja en linzen).

https://www.de-heus.nl/veevoeders/rundvee