AT webdesign
Image default
Sport

Waar worden voetbalshirts gemaakt?

Misschien vraag je het jezelf wel eens af, waar wordt mijn voetbalshirt eigenlijk gemaakt? 

Voetbalshirts ontwerpen

Vaak vind je het antwoordt in de binnenkant van de kraag. Maar is het wel zo simpel dat een shirtje uit bijvoorbeeld China of Vietnam komt? In het geval van voetbalshirt is dit een heel proces wat soms wereldwijd gespreid is. Clubs en grote sportmerken moet nauwkeurig samenwerken om het juiste voetbalshirt te ontwerpen en te laten produceren voor de club, spelers en natuurlijk de supporters. 

Grote merken zoals Nike, adidas en PUMA ontwerpen de voetbalshirts in samenwerking met de voetbalclubs die een contract hebben bij het merk. Zo heb je bijvoorbeeld Barcelona die een samenwerking met Nike heeft. En zo maakt Nike het ontwerp van de Barcelona tenues. En heeft Real Madrid een samenwerking met adidas waar eigenlijk hetzelfde geldt. De merken leveren de aankleding van de voetbalclubs en maken het ontwerp voor alle kleding waar de spelers van een Barcelona of Real Madrid in spelen. Hier zijn natuurlijk wel bepaalde richtlijnen waar de shirt ontwerpers rekening mee moeten houden. Zo moet het shirt wel herkenbaar zijn, met als belangrijkst punt dat het voetbalshirt de clubkleuren bevat en het logo zichtbaar is op het shirt. Maar voor dat het hele proces in gang gezet wordt is er eerst overlegd met voetbalbonden, supporters, voetbalclubs en de spelers van de club. Daarom worden er vaak verschillende modellen gemaakt van verschillende mogelijke voetbalshirts om meerder opties voor te stellen aan de voetbalclubs. 

Wat is belangrijk voor hen of wat vinden zij mooi aan voetbalshirts? 

Dit zijn allemaal factoren waar rekening mee gehouden moet worden voor dat het shirt überhaupt ontworpen wordt. Bij sommige merken mogen de spelers zelfs het shirt eerst testen om te kijken hoe comfortabel het voetbalshirt zit en of er goed in bewogen kan worden. 

Op het moment dat er goedkeuring is vanuit alle partijen wordt het definitieve voetbalshirt gekozen daadwerkelijk gemaakt. Hier gaat vaak een langere tijd overheen. En daarom wordt dit gehele proces ruim voor aanvang van het nieuwe seizoen al gestart. 

De merken die de voetbalshirts hebben ontworpen werken over het algemeen samen met grote fabrikanten die de capaciteit hebben grote aantallen te laten maken van de voetbalshirts. 

Vaak worden voetbalshirts geproduceerd door landen in Azië waar ze veel technologie en mogelijkheden hebben snel te produceren en te leveren aan een Nike, adidas of PUMA. 

En hier worden dan vervolgens enorme massa’s aan voetbalshirts geproduceerd voor de voetbalclubs en fans. 

Dit alles moet gebeurt er dus voor dat jij het voetbalshirt van jouw favoriete club aantrekt!