AT webdesign
Image default
Business / Agriculture and Forestry

De geschiedenis van het stomen

Veel mensen gaan langs een stomerij als zij hun speciale kledingstuk op een professionele manier willen laten stomen. Ze brengen hun kledingstuk ook voor vlekken die extra aandacht nodig hebben. Stomen is een andere naam voor droog reinigen. Als een kleding stuk wordt gewassen in de wasmachine wordt er water en reinigingsmiddel gebruikt. Dit is bij het stomen van de kledingstuk niet het geval, hier wordt geen water bij gebruikt.

Het wassen van kleding zonder water is al eeuwen oud. Men weet het niet zeker, maar uit onderzoek is gebleken dat de romeinen de eerste waren die dit ontdekten. zij gebruikten een bepaald soort klei om hun kleding te reinigen en om hardnekkige vlekken te verwijderen, die er met wassen niet uitgingen. Daarbij werd ook ammoniak (verkregen uit urine) bij gebruikt. In de ruïnes van Pompeii zijn verschillende soorten  reinigingsbedrijven ontdekt,  dit waren dus de voorlopers van de stomerij.

Veel later rond 1850, ontdekte Jean-Baptiste Jolly, de eigenaar van een textielververij in Frankrijk, dat het tafelkleed waarover zijn dienstmeisje per ongeluk lampolie (kerosine) gemorst had, een stuk schoner was geworden. Het stomen was dus een uitvinding bij toeval. Jolly voegde dit cocept als service toe aan zijn bedrijf en noemde het nettoyage à sec’ (droge reiniging). De eerste stomerijen gebruikten verschillende vloeistoffen, waaronder gasoline en kerosine. Dit was zeer gevaarlijk omdat zij met verschillende brandbare maternale werkten. De mens is hier nu bewuster van, deze methode wordt dus niet meer gebruikt in stomerijen.

Tegenwoordig zijn stomerijen niet meer weg te denken, bijna iedereen heeft een stomerij in de buurt. Panda stomerij heeft verschillende stomerijen in verschillende steden. Het bedrijf beschikt ook over een stomerij den haag. Zij bieden verschillende soorten services aan en stomen ook met milieuvriendelijke producten. Meer informatie over de stomerij en de locaties kunt u vinden op de website www.stomerijpanda.nl

http://www.stomerijpanda.nl/nl/