AT webdesign
Image default
Gezondheid

7 slaaptips voor een goede nachtrust

7 slaaptips voor een goede nachtrust

Volwassenen hebben elke nacht zeven tot negen uur slaap nodig. Slaap is noodzakelijk voor een goede gezondheid, en goed uitgerust zijn helpt je om je de hele dag alert te voelen. Natuurlijk is het niet voldoende om om 22.00 uur in bed te liggen en de wekker op 6.00 uur te zetten. De kwaliteit van je slaap is ook belangrijk. Hier zijn zeven tips voor een goede nachtrust

  • Stel een routine in
    Ga elke dag op hetzelfde tijdstip slapen en word wakker. Doe iets ontspannends voordat u naar bed gaat. Dit kan zijn lezen, luisteren naar rustgevende muziek of schrijven in een dagboek. Probeer deze routine ook aan te houden in het weekend, op vakantie en op reis.
  • Uitschakelen
    Schakel elektronica uit voordat je naar bed gaat. Velen vinden achtergrondgeluiden van shows of films geruststellend, maar dit kan het juist moeilijker maken om in slaap te vallen en te blijven. Niet alleen kunnen de geluiden de slaap beïnvloeden, maar uit onderzoek blijkt ook dat het licht van schermen een rol kan spelen. Zet je telefoon op stil, of schakel meldingen uit als je je telefoon als wekker gebruikt. Overweeg in plaats daarvan een wekker.
  • Maak het je gemakkelijk
    Je wilt een comfortabel, ondersteunend kussen en matras, en je wilt ervoor zorgen dat je dekens je warm maar niet heet houden. Hou je kamer op een temperatuur die je aangenaam vindt – niet te warm en niet te koud.De beste deken is ook ee goede tip voor een goede nachtrust.
  • Slijt jezelf
    Elke dag bewegen biedt tal van voordelen voor de gezondheid, en het kan je ook helpen om elke nacht beter te slapen. Wees actief en beweeg dagelijks, maar vermijd lichaamsbeweging dicht bij je bedtijd.
  • Maak gezonde keuzes
    Alcohol drinken en sigaretten roken kunnen het moeilijk maken om in slaap te vallen of te blijven. Beperk de hoeveelheid cafeïne die je elke dag gebruikt en probeer cafeïne later op de dag te vermijden. Eet niet te veel tijdens het diner, en stop met eten of drinken een uur voor het slapen gaan.
  • Houd een slaapdagboek bij
    Een slaapdagboek helpt je je slaap bij te houden, wat je kan helpen je slaap te verbeteren. U kunt informatie bijhouden zoals slaap- en wektijden, of u midden in de nacht wakker werd, dingen die uw slaap kunnen hebben onderbroken, en hoe u zich voelde na een nacht slapen. Deze informatie kan nuttig zijn voor u, maar ook voor uw arts.
  • Praten met een arts
    Als u uw slaapomgeving verbetert en positieve slaapgewoonten aanlegt, maar nog steeds slaapproblemen ondervindt, kan het tijd zijn om een arts te bezoeken. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een specialist voor een slaaponderzoek. Die kan na diagnose je hele goede tips voor een goede nachtrust geven die je dient op te volgen. 

Naast al deze tips is de verzwaringsdeken ook een beste middel voor een rustgevende nachtrust. De beweringen omvatten een betere nachtrust, minder angst, sneller in slaap vallen en minder beweging tijdens de nacht. Een verzwaringsdeken is volgens voorstanders het wondermiddel voor alles wat je sluimert. Bovendien wordt de beste verzwaringsdeken aanbevolen voor gebruik door autistische kinderen en kinderen met sensorische problemen. 

Net als het vinden van het beste dekbed, matras en matrastopper voor je, is het kiezen voor de beste verzwaringsdeken van groot belang om je slaap te verbeteren. In tegenstelling tot elektrische dekens worden ze niet verwarmd. Maar ze werken wel – van het inwikkelen van een baby tot knuffelen, een kneepje helpt ons om ons getroost en geborgen te voelen. De waarheid is dat de meeste verzwaringsdeken vrij gelijkaardig zijn, dus de beste vinden is moeilijker dan je denkt. 

goede nachtrust